Het Hof Van Even Samentuin Berchem
Afspraken buurttuin ’t Hof van Even ’t Hof van Even is een tijdelijke buurttuin in de Driekoningenstraat. In de tuin kunnen buren elkaar ontmoeten en hun eigen groenten telen. Het is een rustpunt in een drukke winkel,- wandelstraat waar mensen uit de buurt kunnen genieten van stadsgroen. Voor een goede werking in en rond de tuin hebben wij enkele afspraken vastgelegd.
Iedere tuinier krijgt 1 tuinbak toegewezen. Je voorziet zelf in zaai- en plantgoed en beheert je oogst. Je gebruikt hiervoor je eigen materiaal. De oogst van de tuinbak is voor eigen gebruik.
In de bakken wordt er ecologisch getuinierd. Dit betekent dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt of kunstmest. Ook vermijd je het gebruik van hybride zaden of plantgoed omdat deze o.a. via inteelt verkregen worden en onvruchtbaar zijn. Ze zijn herkenbaar door de aanduiding ‘F1’ op de verpakking.
In de tuintjes wordt er met eetbaar groen gewerkt. Dit kan veel verder gaan dan de bekende groentjes uit de supermarkt. Het kweken van vergeten groenten, eetbare (on)kruiden en bloemen moedigen wij zeker aan. Gezien de beperkte oppervlakte wordt er gekozen voor 1-jarige gewassen in plaats van vaste planten. Dit geeft meer tuinier-plezier in onze tuin. Plantgoed over en op zoek naar plaats buiten je eigen perceel? Overleg eerst met ons en samen zoeken we naar een ideaal plekje. Iedere tuinier houdt zijn eigen bak en omgeving netjes. Zwerfvuil kan verzameld worden in de 2 grote vuilnisbakken aan de inkom van de tuin. De tuin is openbaar en het is een plek waar véél vuilnis achtergelaten wordt. Het is de verantwoordelijkheid van alle mensen die een tuinbak hebben om de tuin mee proper te houden. Er is een rode vuilniszak & grijper die iedereen makkelijk kan gebruiken om zwerfvuil te verwijderen. De tuintjes worden plasticvrij gehouden. Als naambordjes voor je planten kan je bijvoorbeeld leuke en ecologische alternatieven gebruiken zoals hout dat composteerbaar is. Of gebruik bijvoorbeeld jute touw om tomaten op te binden. In de tuin zijn er gemeenschappelijke bakken aanwezig. Wat er juist in gekweekt wordt, wie de bakken onderhoudt en voor wie de eventuele oogst is wordt afgesproken binnen een werkgroep. Wordt nadien hier nog aangevuld. Op de tuinkalender vind je de data terug waarop activiteiten georganiseerd worden zoals de start- en afsluitdag en lessenreeksen. Dit is een kans om je mede-tuiniers te leren kennen en behoort tot de basiswerking van de tuin. Het onderhoud van de tuinbak is de verantwoordelijkheid van de tuinier. Bij verwaarlozing verstoort dit het zicht van de tuin en kan er onkruiddruk ontstaan bij de buren. In dat geval zal de tuinier bijgestuurd worden of kan de bak doorgegeven worden. (vervolg zie volgende pagina)